Gdzie poza rolnictwem wykorzystuje się techniki ekstruzji?

Ekstruzja to technika przetwarzania surowców pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe poprzez przetłaczanie ich w maszynach zwanych ekstruderami, gdzie poddawane są wysokiej temperaturze i wysokiemu ciśnieniu a na końcu schładzane. Ekstruzja poprawia strawność nasion i innych surowców, a z zastosowaniem tej techniki produkowane są:
- Płatki zbożowe
- Pasza dla zwierząt i pokarm dla ryb
- Makarony błyskawiczne
- Pieczywo chrupkie
- Cukierki i gumy do żucia
- Zupy i napoje typu instant
- Substytuty mięsa
A zatem ekstruzja zbóż, soi i nasion strączkowych to technika szeroko stosowana nie tylko w rolnictwie, ale także w sektorze produkcji żywności.
Zalety ekstruzji
Dzięki ekstruzji można zwiększyć potencjał surowców i wpłynąć na lepsze wykorzystanie skrobi, białka i tłuszczów. Ekstruzja pozwala na zmniejszenie strat w czasie transportu, przechowywania i dystrybucji produktów żywnościowych i pozytywnie wpływa na wymianę handlową. Do najważniejszych korzyści płynących z ekstruzji należą:
- Zwiększenie strawności białek
- Większa zawartość energetyczna tłuszczów
- Zwiększona wartość pokarmowa
- Zmniejszenie wilgotności surowca
- Większa energia metaboliczna
- Lepsza przyswajalność składników odżywczych
Ekstruzję można prowadzić we własnym zakresie – wystarczy zaopatrzyć się w ekstruder do zbóż.
Skutki ekstruzji
W wyniku ekstruzji zmieniają się właściwości fizyko-chemiczne surowców i następuje zwiększenie ich reaktywności. Ekstruzja zbóż powoduje zmiany w obrębie skrobi, białek i tłuszczy. Dzięki ekstruzji na rynek trafiają produkty czyste biologicznie o wysokiej trwałości. Co więcej, ekstrudowane produkty spożywcze mogą mieć profilowaną wartość odżywczą, a w ekstruderach często przetwarza się produkty uboczne i odpady pochodzenia biologicznego, które następnie wykorzystywane są do produkcji wysokostrawnych pasz dla zwierząt.