Blog

Dzięki czemu nasiona roślin oleistych świetnie nadają się do tłoczenia?

Czy wiesz, że tłuszcze roślinne, które znajdują się na twoim stole, są produktem roślin oleistych? Wykorzystywane zarówno w przemyśle spożywczym,...
Czytaj dalej

Od czego zależy wydajność pracy estrudera?

Używanie odpowiednich urządzeń pozwala na zwiększenie wydajności realizowanych procesów technologicznych, a zarazem osiąganie lepszej jakości wyrobów oraz uzyskiwanie wyższej opłacalności....
Czytaj dalej

Budowa i działanie linii do produkcji pelletów.

Pellety, czyli granulki z biomasy, zdobywają coraz większą popularność jako ekologiczne źródło energii. Czym są linie do produkcji pelletów? Linie...
Czytaj dalej

Metody tłoczenia rzepaku

Istnieją trzy główne metody tłoczenia rzepaku – na zimno, na gorąco oraz w procesie ekstrakcji (wymywania). Wybór metody tłoczenia zależy...
Czytaj dalej

Wykorzystanie ekstruzji roślin w przemyśle spożywczym

W dobie coraz większej świadomości konsumenckiej rośnie zainteresowanie zdrową i funkcjonalną żywnością. Ważnym elementem wspierającym ten trend jest technologia ekstruzji...
Czytaj dalej

Z czego możemy produkować pellety?

Pellet jest produktem grzewczym, który wytwarzany jest dzięki sprasowaniu odpowiednich surowców pod wysokim ciśnieniem. Jest on określany mianem paliwa odnawialnego,...
Czytaj dalej

Jak powstają biopaliwa stałe?

Biopaliwa stałe mają postać kostek i brykietów oraz granulatów. Powstają w wyniku przetwórstwa biomasy, którą mogą być rośliny i substancje...
Czytaj dalej

Gdzie poza rolnictwem wykorzystuje się techniki ekstruzji?

Ekstruzja to technika przetwarzania surowców pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe poprzez przetłaczanie ich w maszynach zwanych ekstruderami, gdzie...
Czytaj dalej

Zastosowanie fotowoltaiki w gospodarstwe rolnym.

Agrofotowolatika to nowy segment w dziedzinie OZE – instalacje fotowoltaiczne w rolnictwie służą nie tylko do produkcji prądu, ale stanowią...
Czytaj dalej

Zalety pasz ekstrudowanych

Ekstruzja to technika obróbki nasion powodująca zmiany fizykochemiczne, jakie zachodzą na skutek współdziałania wody, pary wodnej i temperatury oraz ciśnienia,...
Czytaj dalej

Miniekstrudery i minitłocznie jako rozwiązanie dla niewielkich przedsiębiorstw

Rolnicy prowadzący niewielkie przedsiębiorstwa niejednokrotnie mają problem z przygotowywaniem zapasów żywności. Często związane jest to ze zbyt wysokim kosztem gotowej...
Czytaj dalej

Jakie ekstrudery nadają się do roślin strączkowych?

Ekstruzja jest metodą mechaniczno-termiczną obróbki nasion. Poddawanie jej roślin strączkowych ma na celu uzyskanie ekstrudatów do dalszego przerobu.  Proces odbywa się...
Czytaj dalej
1 2