Kategorie
Blog

Produkcja granulowanego makuchu rzepakowego dla bydła

Dobrze zbilansowana dieta ma duże znaczenie dla zdrowia zwierząt, a tym samym wpływa na efektywność hodowli. Rolnicy, poszukując wartościowych pasz dla bydła, coraz częściej wybierają makuch rzepakowy. Makuch rzepakowy to uboczny produkt mechanicznego tłoczenia oleju rzepakowego. Najbardziej charakteryzuje go wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka, dlatego uznaje się go za doskonały komponent paszowy. Makuch oprócz tego, że wzbogaca dietę zwierząt w cenne składniki odżywcze, jest też stosunkowo tani. O tym, jakie ma właściwości oraz w jaki sposób się go pozyskuje, piszemy w dalszej części artykułu.

Jakie właściwości ma makuch rzepakowy?

Makuch rzepakowy cechuje wysoka zawartość białka, tłuszczu oraz cennych witamin i minerałów. Dzięki temu granulowana pasza jest wysoce energetycznym pokarmem dla bydła. Wysoka koncentracja tłuszczu jest efektem mechanicznego tłoczenia nasion rzepaku, przez co tłuszcz zachowuje wszystkie właściwości tego oleju. Makuch rzepakowy w porównaniu np. do śruty rzepakowej zawiera nawet o 10% więcej tłuszczu, co istotnie podnosi jego wartość energetyczną. Ponadto komponent paszowy produkowany jest z ulepszonej, tzw. dwuzerowej odmiany rzepaku o obniżonej zawartości glukozynolanów i kwasu erukowego. Mimo tego, ze względu na wspomniane składniki makuch nie powinien stanowić jedynego źródła białka w żywieniu zwierząt. Jego zastosowanie powinno stanowić za to jedynie uzupełnienie mieszanek paszowych.

W jaki sposób produkuje się makuch rzepakowy?

Wyselekcjonowane nasiona rzepaku, z których produkuje się olej oraz będący efektem ubocznym tej produkcji makuch rzepakowy, poddaje się mechanicznemu procesowi tłoczenia przy użyciu pras olejowych. Specjalistyczne prasy ślimakowe pod wpływem działania wysokiego ciśnienia wydobywają z nasion olej, który trafia do osobnego zbiornika.  Sprasowane nasiona rzepaku poddaje się działaniu wysokiej temperatury oraz wysokiego ciśnienia, w efekcie czego powstaje skondensowany wytłok. W ten sposób pozyskany makuch zawiera około 30% białka oraz 10-12% tłuszczu.