Kategorie
Blog

Opłacalność ekstruzji soi we własnym gospodarstwie

Soja jest źródłem białka i innych składników odżywczych, dlatego jej zastosowanie w żywieniu zwierząt staje się coraz popularniejsze. Aby móc jednak wytwarzać na jej bazie pełnowartościowe pasze, konieczna jest jej właściwa obróbka. Wpływa na to fakt, iż surowe nasiona nie nadają się do spożycia ze względu na wysoką zawartość związków antyżywieniowych takich jak np. fitoestrogeny, które zaburzają funkcjonowanie gospodarki hormonalnej czy inhibitory proteaz, które utrudniają wchłanianie białka przez przewód pokarmowy lub mogą prowadzić do przerostu trzustki. Sposobem, dzięki któremu można wyeliminować szkodliwe substancje, jest ekstruzja. Na czym polega ten proces i czy jego zastosowanie we własnym gospodarstwie się opłaca? Na te pytania odpowiadamy poniżej.

Czy ekstruzja soi we własnym gospodarstwie jest opłacalna?

Ekstruzja to proces ciśnieniowo-termiczny, któremu poddaje się surowe nasiona soi. Do obróbki wykorzystuje się ekstrudery, które przy wytworzeniu wysokiej temperatury i zmiennego ciśnienia, mechanicznie oddziałują na nasiona. W wyniku ściskania i zgniatania nasion w odpowiednich warunkach termicznych dochodzi w nich do dezaktywacji szkodliwych substancji oraz zwiększenia wartości pokarmowej. Ponadto ten sposób przetwarzania soi ułatwia jej przyswajalność i zwiększa energię metaboliczną wyprodukowanej paszy. Dużą zaletą procesu ekstruzji jest możliwość jego zastosowania we własnym gospodarstwie. Do tego celu potrzebny jest jedynie właściwy ekstruder gwarantujący odpowiednią wydajność.

Inwestycja w ekstruder jest opłacalna zarówno w przypadku gospodarstw nastawionych na produkcję pasz w dużych ilościach, jak i małych hodowców. Dzięki własnemu ekstruderowi rolnicy mogą zapewnić wysoko odżywczy pokarm dla swoich zwierząt bez konieczności kupowania gotowych pasz, co w dłuższej perspektywie znacznie obniży ich wydatki. W dużych gospodarstwach nastawionych na hodowlę zakup ekstrudera zwróci się nawet w kilka miesięcy. W przypadku małych, rodzinnych gospodarstw samodzielna ekstruzja soi  również jest opłacalna, dzięki wykorzystaniu ekstruderów o małych mocach (7,5-11 kW) i wydajnościach (do 110 kg/h). Koszty eksploatacyjne (koszt energii, części zamiennych, amortyzacja, pracownika) małego ekstrudera (do 110 kg/h) wynoszą maksymalnie do 250 zł na tonę przerobionego materiału, a w przypadku ekstruderów o wydajnościach powyżej 500 kg/h spadają do 100-150 zł na tonę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *