Kategorie
Blog

Jakie ekstrudery nadają się do roślin strączkowych?

Ekstruzja jest metodą mechaniczno-termiczną obróbki nasion. Poddawanie jej roślin strączkowych ma na celu uzyskanie ekstrudatów do dalszego przerobu.  Proces odbywa się w wysokiej temperaturze i ciśnieniu za pomocą maszyn. Ekstrudery ułatwiają pracę i poprawiają jakość roślin. Urządzenia są wydajne i proste w obsłudze.

Jakie ekstrudery nadają się do roślin strączkowych?

Ekstruzja roślin strączkowych jest przeprowadzana w odpowiednio wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem, z zastosowaniem sił ścinających. Dzięki procesowi mogą być zmienione cechy fizyczne i chemiczne ekstrudatówTechnika ekstruzji poprawia jakość surowca. Ekstrudery AGROFEEDINGTECH są łatwe w obsłudze i wydajne, a przy tym przyspieszają pracę. Występują w wielu wersjach, o różnej wydajności i dlatego muszą być dostosowane do potrzeb rolnika. Można wybrać wariant podstawowy urządzeń, który jest przeznaczony do suchej ekstruzji roślin strączkowych, ale też do mokrej, która pozwala na dostarczanie wody do komory ekstrudera i oleju. Praca ekstrudera w początkowym etapie polega na przesuwaniu, mieszaniu, zagęszczaniu, ścinaniu i sprężaniu surowca z kosza zasypowego. Surowiec jest upłynniany, uplastyczniany i obgotowywany, a masa tłoczona pod dużym ciśnieniem, przez otwory w cylindrze.

Jakie są zalety ekstruzji roślin strączkowych?

Technika stosowana w Europie od wielu lat jest udoskonalana, dzięki czemu obróbka roślin strączkowych ma wiele zalet. Otrzymywane ekstrudaty są wartościowe, ponieważ dochodzi do    dezaktywacji czynników antyżywieniowych, zachowując po obróbce właściwości pokarmowe i zwiększając wartość energetyczną surowców. Zaletą jest zwiększenie powierzchni aktywnej i wodochłonności ekstrudatu na skutek ekspandowania surowca. Podczas ekstruzji roślin strączkowych następuje zmniejszenie wilgotności surowca, co zwiększa podatność na długie przechowywanie. Ekstrudery są uniwersalne, więc procesowi można poddawać różne rodzaje roślin, dopasowując do urządzenia odpowiedni ślimak.